Xylitol (=zoetstof) vergiftiging bij de hond

Bij mensen ontstaat er meer en meer een hype rondom suikervrije producten (kauwgom, cola zero, koekjes,..). Deze producten bevatten in plaats van suiker de natuurlijke zoetstof xylitol. Xylitol levert een pak minder calorieën en wordt bij opname nauwelijks omgezet in zuur waardoor het minder schadelijk is voor het gebit. Echter, bij honden kan de inname van xylitol ernstige gevolgen met zich meebrengen. Xylitol wordt extreem snel opgenomen in de bloedbaan. Na opname ontstaat er een heel sterke stimulatie van de alvleesklier om insuline af te geven. Insuline doet het bloedsuikergehalte dalen. Een dier kan op deze manier in een hypoglycemische crisis (te lage bloedsuiker) belanden. Daarnaast kan xylitol ook tot ernstig leverfalen leiden.

Hoeveel xylitol is giftig voor een hond?

Hoeveelheiden vanaf 100mg/kg xylitol veroorzaken een ernstige daling van de suikerspiegel. Bij doseringen van 250-500mg/kg kan leverfalen optreden.

Symptomen

Reeds 30 minuten na inname kan er braken, zwakte, coma en sterfte waargenomen worden.

Opgelet: bij bepaalde soorten kauwgom kan het optreden van verschijnselen vertraagd zijn omdat die stoffen bevatten die de opname van xylitol vertragen.

Behandeling

Indien u de inname van xylitol direct opmerkt, heeft het zin direct uw dierenarts te contacteren om de hond te laten braken. Zoals hierboven gesteld, wordt xylitol heel snel opgenomen en heeft dit dus vaak geen zin meer.

Infuustherapie en monitoring bloedsuikergehalte. Door middel van kleine maaltijden of via een glucoseinfuus wordt het bloedsuikergehalte weer naar boven gebracht.

Controle leverwaarden en indien nodig bijkomende ondersteuning om verdere schade te beperken en herstel te promoten.

Dit verhaal geldt ook voor de kat, alleen zullen katten vaak minder snel dergelijke producten opnemen.

Comments are closed.