Toxoplasmose door contact met katten: feit of fictie?

Toxoplasmose is één van de meest voorkomende parasitaire infecties bij mens en dier. Enkel katachtigen vervolledigen de cyclus in hun darmstelsel en zullen op deze manier eitjes in de omgeving brengen via de stoelgang. Deze eitjes hebben enkele dagen rijping in de omgeving nodig alvorens infectieus te zijn. Nadien zijn ze heel resistent en kunnen maanden tot jaren overleven.

 

Bij klinisch gezonde personen leidt toxoplasmose tot voorbijgaande koorts, malaise en opzetting van lymfeknopen. Bij zwangere vrouwen kan de eerste besmetting met toxoplasmose zorgen voor abortus, centraal zenuwstoornissen en oogaandoeningen bij het ongeboren kindje.

 

Waarom is het onwaarschijnlijk dat toxoplasmose bij de mens opgelopen wordt door rechtstreeks contact met katten?

  • Slechts 30% van alle katten zijn positief voor toxoplasmose. Dit aantal hangt nauw samen met de levenswijze van het dier (buitenkat, opeten van prooidieren).

 

  • Katten gaan over het algemeen slechts eenmalig en maximaal enkele dagen of weken (ca. 21dagen) actief eitjes uitscheiden.

 

  • Herhaalde uitscheiding van eitjes is erg zeldzaam, zelfs bij katten die behandeld worden met immunosuppressieve medicatie (glucocorticoïden, cyclosporine) of positief getest zijn voor aids/leucose.

 

  • Katten zijn heel gesteld op hun persoonlijke hygiëne en laten bijgevolg niet toe dat eitjes lang genoeg aan hun vacht blijven kleven om infectieus te worden.

 

Besmetting vanuit de omgeving (water of aarde besmet met oude ontlasting van katten, rauw vlees) is en blijft de grootste boosdoener.

 

Bloedonderzoek voor toxoplasmose bij gezonde katten is weinig zinvol. Een positieve test zegt alleen iets over de vroegere blootstelling, niet over mogelijke uitscheiding.

 

Besluit: Houd een goede handhygiëne aan tijdens de zwangerschap, maar het risico op besmetting van toxoplasmose door contact met de eigen katten is minimaal. Absoluut geen noodzaak dus om de huiskat niet meer binnen te laten, achter te laten of ter adoptie te plaatsen!

Comments are closed.