Dermatologie

Huidproblemen zijn één van de meest voorkomende redenen tot een bezoek bij de dierenarts. Of het nu gaat over jeuk, haarverlies, kaalheid, roodheid, haarverkleuring, afwijkende geur, vettigheid, dofheid, schilfering... voor ieder probleem wordt er nauwgezet gezocht naar de onderliggende oorzaak en wordt een behandelingsplan opgesteld in samenspraak met de eigenaar.

Om tot de correcte diagnose van een bepaald huidprobleem te komen, worden steeds verschillende staaltjes genomen. Dit kan gaan om een stofmonster, haarpluksel, afdrukje, uitstrijksel, dunne naald aspiraat, biopt of een bloedstaalname voor allergiebepaling op serum. Alle stalen, uitgezonderd de huidbiopten, worden ter plaatse onderzocht en geïnterpreteerd.

Ook indien uw dier gediagnosticeerd werd met 'allergie', wordt er ruim voldoende tijd genomen om de mogelijke behandelingsopties te overlopen. Er bestaan verschillende types huidallergieën en het overgrote deel is perfect controleerbaar zonder het herhaaldelijk gebruik van corticosteroïden. U en uw dier worden nauwkeurig opgevolgd en ten alle tijde ondersteund om zo de kans op slagen van de behandeling te maximaliseren.

Niet alle knobbels en bobbels zijn onschuldig! Het loont de moeite van elke opgemerkte massa tijdig te laten controleren. Op basis van de leeftijd van uw dier, plaats, grootte, uitzicht, consistentie en pijnlijkheid kan vaak al een vermoedelijke diagnose gesteld worden. Echter, voor een definitieve diagnose dienen veel massa's verder onderzocht te worden door middel van microscopisch onderzoek van een dunne naald aspiraat. Dit gebeurt rechtstreeks in de praktijk. Indien er alsnog twijfel bestaat over de aard van de massa, wordt biopsie aangeraden.

Comments are closed.