Konijntjes klaar voor de zon!

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/4/9/4/dierenartsdefoor.be/httpd.www/wp-content/themes/CherryFramework/includes/aq_resizer.php on line 67 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/4/9/4/dierenartsdefoor.be/httpd.www/wp-content/themes/CherryFramework/includes/aq_resizer.php on line 68

Gezien de temperaturen gevoelig aan het stijgen zijn, is het hoog tijd voor enkele tips om konijntjes veilig door de zomerperiode heen te loodsen. Algemeen gesteld kan een konijn veel beter tegen de koude dan tegen de warmte. Konijnen kunnen hun overtollige warmte enkel kwijt via de bloedvaten in de oren. Ze zijn heel gevoelig voor oververhitting en dit al bij temperaturen hoger dan 21°C.

 

  1. Huisvesting

Vermijd een buitenhok dat naar het zuiden gericht is, zoniet kunnen de temperaturen te fel oplopen. Een parasol biedt onvoldoende bescherming tegen de warmte. Een wit, natgemaakt laken kan het hok koelen door warmte af te kaatsen. Ideaal gezien wordt het hok omringd door natuurlijk groen dat voldoende schaduw geeft tijdens de middagzon.

 

  1. Afkoeling

Geef uw konijntje steeds toegang tot een ren. Veel dieren verkiezen van onder hun hokje languit in de aarde of het gras te liggen. Extra afkoeling kan voorzien worden door een terrastegel in de schaduw van het hokje te leggen. Deze kan eventueel vooraf met koud water besproeid worden of eventjes in de diepvries gestoken worden. Ook een fles water die diepgevroren wordt of een icepod kan wonderen doen. Best worden de diepgevroren elementen in een handdoek gewikkeld en zo in het hokje gelegd. Konijnen vinden het zalig om hier tegen te gaan liggen.

Het vrolijke konijnenhol

Het vrolijke konijnenhol

 

  1. Voeding en water

Bied wat meer waterrijk voedsel aan zoals sla, witloof, komkommer. Geef liever meerdere keren per dag een portie gezien met het warme weer de groenten snel bederven en insecten aantrekken. In de zomermaanden hebben konijnen veel minder behoefte aan krachtvoer (pellets). Voorzie steeds vers water, vermijd groene aanslag in drinkbakken/flessen. Geef nooit ijswater aan konijnen, hierdoor kunnen ze erge maagdarmklachten krijgen.

Het vrolijke konijnenhol

 

  1. Opgepast voor madenziekte (=myiasis)

Een goede hygiëne in en rond het hok is uiterst belangrijk. Zorg ervoor dat het hokje meerdere malen per week grondig wordt schoongemaakt. Bij hogere temperaturen zijn er veel meer vliegen en die leggen hun eitjes in de uitwerpselen van dieren. Uit die eitjes ontwikkelen zich maden die zich razendsnel voeden met alles dat ze tegenkomen. Controleer dagelijks de poep van uw konijntje. Zeker in geval het dier last heeft van ‘plakpoep’ is het aan te raden het konijn telkens te wassen in lauw water tot alle vuil verwijderd is. Laat je konijn pas buiten wanneer de poep weer helemaal droog is. Zoniet trekt dit de vliegen extra aan. Als blijkt dat je konijn toch aangetast is door madan, is het belangrijk zo spoedig mogelijk een dierenarts te contacteren. Niet alleen vliegen, maar ook muggen en vlooien komen massaal voor tijdens de zomermaanden. Muggen en in mindere mate vlooien kunnen de dodelijke virale ziekte myxomatose overbrengen. U kunt dit voorkomen door uw diertje te laten vaccineren.

Comments are closed.