Kerst…gezellig maar tegelijk ook gevaarlijk

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/4/9/4/dierenartsdefoor.be/httpd.www/wp-content/themes/CherryFramework/includes/aq_resizer.php on line 67 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/4/9/4/dierenartsdefoor.be/httpd.www/wp-content/themes/CherryFramework/includes/aq_resizer.php on line 68

De meest gezellige tijd van het jaar komt er gauw weer aan… Kerst! Echter, dit is ook vaak de periode waarin ongelukjes snel gebeurd zijn. Hieronder enkele tips om het veilig te houden voor uw hond/kat.

Kerstboom

Heb je een echte kerstboom in huis staan tijdens de kerst? Let dan goed op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren wanneer ze opgegeten worden. Ook het water waarin de stam van de kerstboom staat en water waarin naalden hebben gelegen is giftig. Zet dus nooit de voer- of waterbak van uw huisdier onder de kerstboom.

Mocht je de kerstboom hebben versierd met engelenhaar, houd dan in je achterhoofd dat dit gevaarlijk is voor je kat. Niet alleen het opeten ervan kan ernstige problemen veroorzaken (denk aan verstopping), het kan ook een allergische reactie met zwelling van lichaamsdelen en soms acute benauwdheid uitlokken.

Kerstplanten

Naast kerstbomen zijn er ook nog andere kerstplanten die erg giftig zijn voor je huisdier, namelijk Hulst, Kerstster, Maretak en Kerstroos. Zorg er voor dat je huisdier niet aan de blaadjes of bloemen kan knabbelen. 

Chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die bij honden en katten voor ernstige vergiftigingsverschijnselen kan zorgen en in grote hoeveelheden zelfs kan leiden tot de dood.

Sneeuw en kou

De voetzolen van je huisdier krijgen met het gure winterweer veel te verduren. Een koude en natte ondergrond leidt tot kloofjes en overgevoeligheid van de voetzooltjes. Wandelingen in de sneeuw kunnen harde, pijnlijke ijsklonten tussen de tenen veroorzaken. Wat ook niet vergeten mag worden is het strooizout dat tot erge irritatie kan leiden. Om de voetzolen van je hond/kat te verzorgen en sterk te houden kan je gebruik maken van een speciale balsem (Dermoscent Bio Balm of Winterpad).

Het opeten van sneeuw kan leiden tot maagdarmklachten. Deze zijn over het algemeen van voorbijgaande aard maar als er ook strooizout wordt opgenomen, dan kan dit ergere kliniek geven.

 

Comments are closed.