Bescherm uw hond tegen de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme komt niet alleen bij mensen maar ook bij honden voor. Het is een infectieziekte van de Borrelia bacterie die overgedragen wordt door teken. In onze streken is gemiddeld 1 op de 5 teken (grote regionale verschillen!) besmet met de Borrelia bacterie.

Teken zijn geleedpotigen, die lijken op kleine spinnetjes. Ze kennen verschillende levensstadia, namelijk ei-larve-nimf-volwassen teek. De verschillende stadia voeden zich met bloed en weefselvloeistof van zogenaamde ‘gastheren’. Deze gastheren zijn meestal wilde dieren, maar bij gebrek daaraan kunnen dat ook mensen of huisdieren zijn. Teken komen voornamelijk voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar steeds vaker ook in de eigen tuin. Het tekenseizoen loopt van maart t.e.m oktober of november. Bij temperaturen hoger dan 5°C kunnen ze zelfs in de wintermaanden tot bijten komen.

Besmetting

Teken kruipen omhoog in struiken of hoog gras en wachten daar totdat een mens of dier langskomt waarop zij kunnen overlopen. Eenmaal op de gastheer kruipt de teek verder totdat hij een geschikte, veelal dun behaarde plek op het lichaam heeft gevonden. Op die plek zal de teek zijn steeksnuit in de huid steken en beginnen met het zuigen van bloed. Bij honden bevinden deze voorkeursplekken zich aan de oren, ogen, in de hals, tussen de poten of onder de staart. Als de teek zich vasthecht aan zijn gastheer bevinden de Borrelia bacteriën zich nog in zijn darm. Het binnenstromen van het eerste bloed is voor de bacterie het startsein om zich te verplaatsen naar de speekselklieren van de teek. Deze verplaatsing duurt ongeveer 24u waardoor de mogelijkheid tot een besmetting in deze periode erg klein is.

Symptomen

Het kan maanden duren vooraleer de klinische symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmet dier pas 2 tot 5 maanden na een tekenbeet symptomen als kreupelheid, vergrote lymfeknopen, koorts en/of sloomheid. In ernstigere gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechtere afweer lijken gevoeliger voor de ziekte.

Behandeling

Een behandeling met antibiotica bij honden die ziekteverschijnselen vertonen, dient zo vroeg mogelijk gestart te worden. Echter, de ziekte kan niet steeds genezen worden waardoor het belangrijker is nadruk te leggen op het voorkomen.

Voorkomen

  • Vermijd zoveel als mogelijk gebieden met een hoog risico op teken: bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras
  • Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling.
  • Gebruik effectieve middelen tegen teken, uw dierenarts kan u hierover adviseren.
  • Vaccinatie voor honden die vaak in gebieden vertoeven waar veel teken voorkomen. Het vaccin blokkeert de ontwikkeling van de bacterie in de teek en voorkomt daarmee besmetting van de hond. Meer weten? Vraag uw dierenarts om aanvullende informatie.

Hoe correct een teek verwijderen?

Ondanks goede voorzorgsmaatregelen kan het altijd gebeuren dat uw hond toch een teek oploopt. Handel in dat geval als volgt:

  • Verwijder een teek zo snel mogelijk. Hoe korter een teek zit vastgezogen, hoe kleiner de kans dat deze de Borreliabacterie en daarmee de ziekte van Lyme, kan overdragen.
  • Gebruik voor het verwijderen van de teek een puntpincet of een speciaal tekenpincet en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de huid. Door licht te draaien zal de teek uit de huid los komen. Ontsmet de huid na verwijdering van de teek met wat jodium of alcohol. Besprenkel in geen geval alcohol, spiritus of iets dergelijks op de teek als deze nog in de huid zit. Hierdoor kan de teek namelijk zijn maaginhoud in de huid ‘uitbraken’ waardoor het risico op de besmetting met de Borrelia‐bacterie alleen maar groter wordt. Om deze reden is ook het wegbranden van een vastgezogen teek niet aan te raden.
  • Schrijf de datum van de tekenbeet in uw agenda. Houd de plek van de tekenbeet goed in de gaten. Bij het ontstaan van gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld kreupelheid binnen enkele maanden, dient u contact op te nemen met uw dierenarts.

 

 

Comments are closed.